top of page

TIETOKONEEN HANKINTA

Lukuvuodesta 2021-2022 alkaen Säkylän kunta hankkii uusille lukiolaisille opinnoissa tarvittavan tietokoneen.

Lukiolaiset tarvitsevat kannettavaa tietokonetta ylioppilaskirjoituksiin, kurssikokeisiin ja myös itse opiskeluun. Ylioppilaskokeissa käytettävä Abitti-järjestelmä ei aseta erityisen tiukkoja vaatimuksia kannettavalle, vaan periaatteessa mikä tahansa suurin piirtein moderni kone käy. Muutamia asioita koneen hankinnassa on kuitenkin hyvä ottaa huomioon.

YO-kokeen vaatimukset:

  • Näytön koko alle 18 tuumaa ja resoluutio vähintään 1360x768

  • 64-bittinen x86-prosessori

  • Keskusmuistia (RAM) 4 Gt tai enemmän

  • Ethernet-liitäntä (RJ45) tai mahdollisuus adapterille

  • Mahdollisuus liittää kuulokkeet joko USB:n, 3,5mm liitännän tai adapterin kautta

 

Lähes kaikki tavalliset uudet tai vähän käytetyt kannettavat tietokoneet täyttävät nämä kriteerit. Koneen käyttöjärjestelmällä (Windows/Linux/Mac) ei ole periaatteessa merkitystä yo-kokeen kannalta. Jos haluaa selvitä yo-kokeen lisäksi lukio-opinnoista ja kurssikokeista mahdollisimman vaivatta, on kuitenkin muutamia asioita jotka on hyvä ottaa huomioon.

Suosituksia lukio-opiskeluun:

  • Ainakin kohtuullisen hyvä akunkesto

  • Liitäntöjä riittävästi (USB, Ethernet)

  • Langallinen hiiri/kuulokkeet

 

Hyvin kestävä akku helpottaa opintoja, jos vaikka on unohtunut kotona ladata erikseen akku täyteen ennen koulupäivää, tai konetta tulee käytettyä koulussa paljon. Luokissamme on paljon paikkoja akun lataamiseen, mutta se ei välttämättä aina ole mahdollista.

Monissa uusissa kannettavissa tietokoneissa on jätetty perinteisiä liitäntöjä pois, jotta koneesta saataisiin ohut ja kevyt. Ohutta ja kevyttä on tietysti mukavampi kantaa, mutta jos koneesta löytyisi ethernet-liitäntä (RJ45) ja ainakin yksi perinteinen USB-portti, koneen käyttö on hieman helpompaa. Vaikkei näitä koneessa olisikaan, adaptereilla yleensä pärjää, mutta ne maksavat erikseen lisää ja niitä pitää muistaa aina tarvittaessa kantaa mukana. Ethernet-liitäntää tarvitaan todennäköisesti vain ylioppilaskokeessa, ja USB-liitäntöjä tarvitaan ylioppilaskokeessa ja kurssikokeissa käytettävää Abitti-muistitikkua, sekä mahdollista hiirtä ja kuulokkeita varten. Mitään langatonta laitetta yo-kokeisiin ei saa tuoda, eli varaudu siihen että jos käytät langattomia kuulokkeita/hiirtä niin yo-kokeessa niitä ei saa käyttää.

Abitti-koejärjestelmän ja kannettavien tietokoneiden kanssa on ollut paljon yhteensopivuusongelmia. Yleinen ongelma on se, että kurssikokeissa tarvittava langaton yhteys ei toimi, vaikka muuten koneessa langaton nettiyhteys toimisikin. Tähän ongelmaan on saatavilla max n. 10 euron USB-verkkosovittimia, jotka useimmiten auttavat. Sillä on merkitystä, minkä sovittimen ostaa. Esimerkki toimivasta on https://www.jimms.fi/fi/Product/Show/76774/tl-wn725n/tp-link-tl-wn725n-nano-wlan-sovitin-150mbps-usb-2_0 (10.11.2020)

Lisäksi varsinkin uudemmilla Applen MacBookeilla ja erityisesti MacBook Pro -koneilla on ollut hankaluuksia Abitti-järjestelmän käynnistämisen, touchpadin ja langattoman verkkoyhteyden toiminnan kanssa. MacBook on hyvä kone opiskelutyöhön, mutta Abitti-kurssikokeisiin ja yo-kokeisiin se voi joko vaatia useamman adapterin että sitä voi käyttää, tai on mahdollista ettei sitä pysty käyttämään lainkaan.

tietokone.PNG
kone.PNG
adapteri.PNG

USB-adapteri, jossa lisää USB-portteja ja Ethernet-liitäntä.

OPPIKIRJAT

Säkylän seudun lukio tarjoaa oppikirjat uusille opiskelijoille. Saat aina kurssin ajaksi kirjat lainaan koululta. Kirjat palautetaan kurssin jälkeen ja saat tarvittaessa ne uudelleen lainaan esimerkiksi ylioppilaskirjoituksiin lukiessasi.

kirjat_edited.jpg

KUNNAN VUOKRA-ASUNTO

Säkylän seudun lukioon opiskelijaksi tulevalla on mahdollisuus saada kunnan vuokra-asunto alennettuun hintaan. Ota yhteyttä www.harjuseutu.fi isännöitsijä Henna Linnala 044 7266661. 

säkylä.png
bottom of page